Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen molekül sentezledi
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hastalıklarında ölüme neden olan en önemli faktörlerden biri olan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemek için başlattığı çalışmada sonuca ulaştı. . Prof. Dr. Akkaya, kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine yapışmasını ve yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bileşik molekülü sentezledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen ölüm nedeni kanserdir. Kanser tedavisine yönelik pek çok ilaç bulunmasına rağmen bu ilaçların yan etkileri ve ilaç direncinin ortaya çıkması ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilim Kadınları Derneği Lideri Prof. Dr. Birnur, bu noktada ilaçların yan etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla, halihazırda kullanılan kemoterapötik ilaçlara ek olarak yeni anti-kanser molekülleri tasarlamak için bir çalışma başlattı. Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hastalıklarında ölüme neden olan en önemli faktörlerden biri olan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemek amacıyla başlattığı çalışmada sonuçlara ulaştı. Prof. Dr. Akkaya, kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine yapışmasını ve yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bileşik molekülü sentezledi. Prof. Dr. Akkaya, ‘Sülfat Benzeri Kitosan Türevi Bileşik’ adını verdiği buluşu için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak ulusal sertifika aldı. Çalışma aynı zamanda ‘Uluslararası Biyolojik Makromoleküller Dergisi’nde ulusal olarak yayınlandı.
‘KANSERİN DAMAR YÜZEYLERİNE YAKLAŞMASI ENGELLENECEK’
Kanserin dünyada ikinci ölüm nedeni olduğunu belirten Prof. İlaçların zehirli olması, sağlığa zarar vermesi, yan etkileri olması veya kanserli hücrelerin ilaca karşı direnç geliştirmesi gibi… Tabii ki kanser ilaçlarına odaklanmış durumdayız.” Ancak en büyük ölüm nedeni olan kanserin yayılmasına yönelik ilaç araştırmalarına giriştik. Kanser hücrelerinin yayılma aşamalarından biri olan damar yüzeylerine yapışmasını engellemek için bir çalışma başlattık. Literatürdeki bu bilgilerden yola çıkarak sülfatid ve selektin bağlanmasını önlemeye yönelik bir çalışma başlattık. Sülfatite benzer kitosan türevi bir bileşik molekülünün sentezlenmesi fikrinin ortaya çıkmasına neden oldu. Çalışmalarımız uluslararası bir dergide de yayımlandı. Orijinalliği, kanser hücrelerinin yayılmasında rol oynayan sülfatid ve selektinler arasındaki etkileşimleri bloke eden ve aynı zamanda sülfatite benzer bir molekülün üretimini bloke eden yeni bir ilaç etken maddesinin keşfedilmesidir. “Sentezlendi” dedi.
‘OLUMLU SONUÇLAR ALDIK’
Çalışmadan olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Prof. Dr. Akkaya, “Elde ettiğimiz veriler sonucunda biyolojik aktivitesine baktık. Çok olumlu sonuçlar aldık ve patent oluşturduk. Tabi ki bir patent oluşturduktan sonra Patent konusunda çalışmalarımız hızla devam edecek. Amacımız hayvan ve faz çalışmaları ile bunu devletimize ve milletimize faydalı ve faydalı hale getirmektir.” Prof. Dr. Akkaya, patentli bu buluşun diyabet, metakromatik lökodistrofi, epilepsi, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi viral enfeksiyonlar ile HIV-1, Hepatit C ve influenza A virüsü gibi çeşitli bakteriyel enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında da önemli rol oynayacağını söyledi. ve ilaç aktif maddesi olarak kullanılabilir.